Tradycje Wielkiego Tygodnia w Chorwacji - od Niedzieli Palmowej do drugiego dnia Wielkanocy
W Chorwacji dominuje katolicka religia, dlatego obchody Wielkiego Tygodnia rozpoczynają się od Niedzieli Palmowej, zwanej Cvjetnica. W tym dniu w kościołach święci się palmy wykonane z gałązek oliwnych, rozmarynu i kwiatów. Chorwaci przynoszą je do domów, gdzie są suszone i przechowywane do kolejnych świąt. W niektórych wsiach i miasteczkach ozdobione kwiaty zdobią studnie, symbolizujące nadejście wiosny.
Wielki Czwartek w Chorwacji
Veliki četvrtak rozpoczyna Triduum Paschalne. W Wielki Czwartek nie słychać dzwonów, które nawołują do modlitwy, tylko dźwięk kołatek i grzechotek. Dygowanie, zwane również tucanje Barabana, to zwyczaj z Dalmacji, polegający na uderzaniu rózgami w ławki kościelne, aż się złamią.
Chorwaci organizują także procesje. Tradycyjny pochód z krzyżem rozpoczyna się wieczorem w Wielki Czwartek i kończy rano w Wielki Piątek. Trasa procesji ma 22 kilometry i odbywa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Obyczaj mówi, że mieszkańcy powinni opuścić swoje domy, aby ucałować krzyż i obdarować pieniędzmi osoby niosące krzyż. Procesja z wyspy Hvar znalazła się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
W Wielki Czwartek pojawiają się również żudije, czyli strażnicy Grobu Pańskiego. W Polsce tę rolę pełnią strażacy, jednak w Chorwacji są to najczęściej mieszkańcy, ubrani w stroje ludowe, rzymskie mundury żołnierzy lub marynarzy. Chorwaci pilnują grobu od Wielkiego Czwartku do Niedzieli Wielkanocnej.
Polecamy: Gdzie warto jechać na wakacje w Chorwacji?
Wielki Piątek w Chorwacji
Chorwacka tradycja nakazuje odmówienie 33 różańców w Wielki Piątek, upamiętniając 33 rany Jezusa. Dodatkowo, należy wypić kieliszek czerwonego wina, symbolizującego krew Chrystusa. Veliki petak to dzień, w którym nie wykonuje się głośnych prac, w tym prac polowych. W Kašteli, niedaleko Splitu, po zachodzie słońca odbywa się procesja, podczas której rybackie łodzie są oświetlone lampionami.
Wielka Sobota w Chorwacji
Chorwacka Velika subota niewiele różni się od polskiej tradycji. Jednak można zauważyć pewne różnice. W przeddzień Wielkanocy maluje się jajka. Najpopularniejsze pisanki można znaleźć w miasteczku Koprivnica, gdzie co roku artyści zdobią dwumetrowe jaja. Malunki te nie są przypadkowe, wykonuje się je w chorwackim stylu zwanym Naive, czyli prostymi rysunkami przypominającymi dziecięce prace.

W Wielką Sobotę Chorwaci udają się do kościoła, aby poświęcić pokarm. W koszu znajdują się: chrzan, chleb, szynka, jaja, wino lub rakija, a także Uskrsnę Pogačę. To ciasto drożdżowe jest zazwyczaj przygotowywane przez babcię, która otrzymuje pomoc od całej rodziny. Każda gospodyni ma swój przepis na ciasto i dodaje ulubione dodatki. Ciasto przybiera kształt wianka lub kuli, a na środku robi się nacięcie w formie krzyża. Po wyjęciu z pieca na środek układa się pisanki, a ich ilość zależy od rozmiaru ciasta.
Wielkanoc w Chorwacji to również czas na słodkości, które są pieczone właśnie w Wielką Sobotę. Robi się sirnice, czyli chlebki z serem, wanilią, skórką pomarańczową i grubym cukrem. W Dalmacji tradycyjnie wypieka się strudle z serem, chałki oraz pince, czyli wielkanocne ciasteczka.
Ogień, który jest rozpalany dzień przed Wielkanocą, symbolizuje odnowienie domowego ogniska. W tym czasie przed kościołem buduje się stosy drewna, które są podpalane za pomocą krzesiwa. W centralnej Chorwacji wierni przybywają przed wielki ogień, aby prosić o błogosławieństwo. Rozpalony ogień jest wnoszony do domów przez mieszkańców. Tego samego dnia domy są również obmywane wodą z płatkami kwiatów.
Sprawdź: Gdzie wybrać się na wiosenne wakacje?

Święto Wielkanocne w Chorwacji
Wielkanoc jest radosnym czasem, który rozpoczyna się od uroczystego śniadania. Na stole znajdują się poświęcone pokarmy z koszyczka. Podobnie jak w Polsce, odbywają się też walki na pisanki. Wygrywa osoba, której jajko pozostaje nietknięte. Według tradycji po posiłku resztki i okruchy powinny być spalone lub zakopane.
Na obiad w Niedzielę Wielkanocną podawana jest zupa z gotowanym mięsem oraz sos chrzanowy, a także pieczeń jagnięca z cebulą, ziemniakami, sałatą lub ćwikłą.
Drugi dzień Wielkanocy w Chorwacji
Co ciekawe, Chorwaci podczas Świąt Wielkanocnych piją dużo rozcieńczonego wina. Wierzą, że pomoże to im w zdrowiu, sile i witalności. Drugi dzień Wielkanocy jest ku temu doskonałą okazją, szczególnie na Półwyspie Istria, w miejscowości Gračišće, gdzie najlepsi winiarze z całego regionu prezentują swoje wina. Jedno jest pewne: kieliszek nie może pozostać pusty!


